Онлайн-ризики та кібербулінг. Організація безпечних онлайн-уроків

Дуже часто діти-підлітки на теренах нашої країни зустрічаються з різними онлайн-ризиками, і тому ми як дорослі, і також як педагогічні працівники маємо знати, що це таке та як в цих реаліях діяти.

Онлайн-уроки та взагалі наше життя в основному зараз відбувається в онлайн-вимірі і там ми можемо стикнутись з різноманітними ризиками. Про те, які вони бувають та як убезпечити себе розкаже менеджерка навчальної діяльності проєкту #stop_sexтинг Аліна Касілова.

Кібербулінг

Кібербулінгом, який є, на жаль, доволі поширеним явищем в мережі, називають систематичне #цькування та вчинення насильства за допомогою засобів електронної комунікації. Це певна повторювальна дія, яка спрямована на залякування, провокування гніву чи приниження тих, проти кого він спрямований.

Причини кібербулінгу

потреба кривдника відчувати себе сильнішим за когось;

жага популярності;

ілюзія захищеності (в Інтернеті ми можемо бути тими, ким хочемо);

низька самооцінка та бажання самоствердитись;

неусвідомлення дитини, що її дії комусь шкодять;

відсутність співпереживання та емпатії.

Наслідки кібербулінгу

дитина постійно перебуває в надзвичайно пригніченому стані, переживає, що її світлини побачать якісь сторонні люди і вона може стати об'єктом знущань;

у дітей виникає відчуття сорому за те, що вона зробила, страх, що ще хтось про це дізнається, і дитина чи підліток знаходиться в постійній тривозі.

Секстинг

Секстинг — це обмін власними фото, відео та текстовими матеріалами інтимного характеру. В першу чергу це відбувається через таку вседоступність гаджетів. Діти всюди ходять з телефонами: в школі, на вулиці, вдома. В будь-який момент часу (ми навіть можемо цього не знати), вона може дійсно, наприклад, робити свої фотографії та комусь їх надсилати.

Порнографічний контент

Порнографічний контент є зараз доволі розповсюдженим явищем.

Діти потрапляють на такий матеріал навіть під час пошуку, наприклад, певної інформаціюї для своїх рефератів. Ми маємо знати, що це є, і таке може статись з будь-якою дитиною.

Окрім того, є ще є помилкове введення запиту в пошуковій системі. Тобто, дитина, навіть не бажаючи цього, може потрапити на порнографічний матеріал.

Також, наприклад, якщо діти мають власну пошту або зареєстровані в соцмережі — там вони також можуть отримати спам-лист або повідомлення від людей, яких вони не знають.

Ми говоримо про це через те, що перегляд порнографії для дитини — це психологічна травма, яка формує в дитини нездорові очікування щодо сексуальних стосунків та ранню сексуалізацію.

Онлайн-безпека під час проведення уроків в дистанційному форматі

Варто налаштувати пароль для того, щоб кожна зустріч, яку ви створюєте, була запаролена.

Якщо дитина заходить в #Zoom-клас, вона має підписуватись своїм ім'ям та прізвищем без якихось ніків, цифр і літер.

Під час спілкування треба обирати розмивання фону, щоб не було видно, де знаходиться вчитель. Також на задньому фоні не має бути ніяких речей, сертифікатів, написів, які б могли ідентифікувати людину.

Варто уникати сторонніх розмов з тими, з ким ви проживаєте разом або з ким ви знаходитесь в приміщенні.

Коли ви закінчуєте урок варто перевірити, чи ви вийшли з кабінету та відключили аудіо/відео.

Варто оновлювати програмне забезпечення, оскільки таким чином відбувається й оновлення налаштувань безпеки вашого комп'ютера чи будь-якого іншого гаджету.

Це все дозволяє убезпечити вас від певних злочинних махінацій.

Основні правила комунікації та взаємодії в освітньому процесі

1. Використання тесту-білборду

Перед тим, як щось опублікувати варто представити цю інформацію чи ці матеріали на білборді біля вашої школи. Якщо ви б не хотіли, щоб це побачили інші люди — тоді не варто публікувати цю інформацію.

Цей тест дозволяє зрозуміти, чи ця інформація підходить для того, щоб всі її дізнались чи не дуже.

2. Онлайн-вимір такий самий, як і офлайн, як і наше життя. Всі правила наших взаємин і спілкування як в онлайні, так і в офлайні мають бути схожі.

3. Варто створити правила на час онлайн-навчань, щоб краще згрупувати дітей. Наприклад, учні завчасно, за 5 хвилин до початку уроку доєднуються в Zoom, чи в Skype чи на іншу платформу і мутяться. Тобто, виключають аудіо та відео.

Правила онлайн-безпеки для вчителів

Більшість з нас мають свої сторінки в соцмережах, електронну пошту. Ми маємо відповідально ставитись до того, що публікується на наших приватних сторінках в соціальних мережах.

1. Варто завжди перевіряти на правдивість інформацію, що ми публікуємо, бо, на жаль, зараз дуже багато в мережі дезінформації, а учні, підлітки, діти дуже часто до своїх вчителів ставляться як до авторитетів.

2. Приватне життя має залишатись приватним.

3. Не варто публікувати фотографії дітей без їхнього дозволу, адже за правилами соцмереж будь-хто може взяти фотографію і використовувати для своїх цілей.

Уроки та квести

Аліна Касілова зазначає, що тему онлайн-безпеки можна включити в освітній процес навіть на звичайні уроки.

Наприклад, під час уроків історії дуже цікаво створити профілі видатних постатей в соцмережах або під час математики можна попросити учнів побудувати графіки використання екранного часу декількох тижнів поспіль і порівняти їх між собою.

Бесіди з учнями різного віку щодо використання гаджетів

Наголошуємо в першу чергу на тому, що не варто розповсюджувати особисті дані.

Якщо з дитиною щось трапилось, вона має розказати про це дорослим для того, щоб отримати допомогу.

Наголошуємо, що небезпечно зустрічатись з тими, кого ми знаємо тільки в онлайні.

Дитині не варто не відповідати на повідомлення, які є для неї неприємними.

Не варто ділитись своїм паролем на гаджеті та приватної сторінки, якщо дитина є в соціальних мережах.

Не можна розповсюджувати приватну інформацію.

Варто налаштовувати екранний час.

Необхідно завантажувати лише ті додатки, які підходять по віку дитини.

Інтернет — це, звичайно, добре, і він дає багато можливостей, але дуже важливо також вміти захистити себе в цьому просторі. Саме тому тема онлайн-безпеки має стати темою щоденного обговорення.

Для того, щоб дізнатись більше про дистанційну освіту та онлайн-вимір переходьте за посиланням та дивіться весь вебінар Касілової Аліни — https://vseosvita.ua/webinar/distancijna-osvita-ta-onlajn-vimir-organizacia-bezpecnih-onlajn-urokiv-271.html

Кiлькiсть переглядiв: 15

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.